De voorlichting en instructies over 'gevaarlijke gassen' moet uitgebreid en duidelijk aan bod komen. Wat is de herkomst van gevaarlijke gassen in zeecontainers? Wat zijn risicolanden en risicogoederen? Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers die met deze gassen in contact komen? Hoe open en betreed je op een veilige manier zeecontainers? Wat moet je doen bij gezondheidsklachten? Alle betrokken medewerkers en bedrijfshulpverleners moeten op de hoogte zijn van eventueel gevaarlijke situaties en weten wat te doen.
Bij voorlichting en instructies over het thema 'gevaarlijke gassen in zeecontainers' voor betrokken medewerkers komen deze onderwerpen zeker aan bod:
De voorlichting en instructie wordt op een begrijpellijke manier gegeven zodat er naar gehandeld kan worden.
'Hoe te handelen bij vrijgekomen gevaarlijke stoffen uit zeecontainers' maakt onderdeel uit van het bedrijfshulpverleningsplan en de opleiding van de bedrijfshulpverleners. Het is van belang dat bedrijfshulpverleners op de hoogte zijn van de gevaarlijke situaties die kunnen optreden met gassen in containers. Wanneer zich een incident voordoet, moeten zij weten hoe ze moeten handelen.
In een zeecontainer kunnen gevaarlijke gassen aanwezig zijn of ontstaan. Indien een medewerker een zeecontainer betreedt, kan afhankelijk van de concentratie van het gas en de blootstellingduur tijdelijk of blijvend gezondheidsletsel ontstaan. De medewerker kan vergiftigd, bedwelmd of verstikt raken en het gasmengsel kan exploderen of in brand vliegen.
Voor het bewust toedienen van gassen (bestrijdingsmiddelen) wordt de term 'begaste zeecontainers' gebruikt. Omdat gassen ook kunnen ontstaan door het uitdampen van producten tijdens het transport is de omschrijving 'gevaarlijke gassen in zeecontainers' een betere.
Gevaarlijke gassen in zeecontainers kunnen afkomstig zijn van:
Daarnaast kunnen gevaarlijke gassen ontstaan door een lekkage van verpakkingen van gevaarlijke stoffen.
Zeecontainers die gevaarlijke gassen bevatten, kunnen in principe uit alle delen van de wereld komen. Maar veelal komen ze uit overzeese continenten als Aziƫ, Afrika en Zuid-Amerika. Uit de praktijk blijkt echter dat alle zeecontainers in principe gevaarlijke gassen kunnen bevatten en daarmee als verdacht behandeld moeten worden. Ladingen waarbij vaak gevaarlijke gassen in hoge concentraties zijn aangetroffen zijn:
Aangetroffen stoffen zijn bijvoorbeeld methylbromide, fosfine,
tolueen, benzeen, chloorpicrine, sulfurylfluoride (niet vaak),
formaldehyde, blauwzuurgas (niet vaak), ammoniak en 1,2-dichloorethaan.
Wanneer
iemand bij het openen van een begaste zeecontainer deze gassen inademt,
bestaat er gevaar voor verstikking, bedwelming, vergiftiging of brand.
Bespreek welke stoffen in jouw bedrijf zijn gemeten.
Bij de meeste gassen merk je niet dat ze aanwezig zijn in de zeecontainer. Je ziet ze niet en je kunt ze niet ruiken. De neus is geen veilige waarnemer! De stoffen kunnen specifieke gezondheidsklachten veroorzaken, maar werken vrijwel allemaal in op het centrale zenuwstelsel. Afhankelijk van de stof kunnen al snel na blootstelling klachten optreden als hoesten, duizeligheid, misselijkheid, en hoofdpijn. Bespreek de effecten van de stoffen die in jouw bedrijf zijn aangetroffen?
Tijdens het betreden van een zeecontainer is de medewerker altijd alert en gaat na of onvoorziene omstandigheden aanwezig zijn. Dit komt onder andere voor bij:
Registreer bovengenoemde bijzondere situaties.
Let op: Wanneer de ventilatieroosters van zeecontainers zijn afgeplakt, zegt dat niets over het wel of niet bewust begast zijn van deze container. Vaak worden deze roosters afgeplakt, om te voorkomen dat ongedierte en stof in de lading van de container komt. Realiseer je wel dat de toch al beperkte ventilatiemogelijkheden die een zeecontainer heeft, hiermee te niet zijn gedaan.
Wanneer een medewerker gezondheidsklachten krijgt bij het openen of betreden van de zeecontainer zoals irriterende ogen, duizeligheid, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, braakneigingen, een rare smaak in de mond... dan moet hij meteen de werkzaamheden stopzetten en de zeecontainer verlaten. Onderzoek naar eventuele gassen in de zeecontainer moet uitwijzen welke maatregelen het bedrijf moet nemen, vooraleer de werkzaamheden verder uitgevoerd kunnen worden.
Raadpleeg bij acute gezondheidsklachten een arts.
Hoe moeten medewerkers handelen in geval van een incident? Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er nog een incident ontstaan.
Belangrijk:
Het openen van een zeecontainer die mogelijk schadelijke gassen bevat, kan gevaarlijk zijn.
Wees daarom voorzichtig!
Breng nooit jouw eigen veiligheid en gezondheid en die van collega's in gevaar!
Open alleen een zeecontainer als je zeker weet dat de container veilig geopend kan worden!